lauantai 22. marraskuuta 2014

Eilatin matkalla selvisi mistä Israelin kansa ylitti Punaisen meren

Israelin Eteläkärjessä sijaitseva Eilat on suosittu lomakohde. Punaisen meren vesi on Aqaban lahdessa niin kirkasta, että näkee hyvin pohjaan saakka. Snorklaten voi ihailla värikkäitä kaloja, 

jotka eivät pahemmin välitä uimareista vaan uivat aivan läheltä. Jotkut kalat jopa voivat tulla nyppimään uimarin iholta jotain syötävää. Kävin Eilatissa vuosi sitten. Katsellessani tässä kuvassa näkyviä vuoria, jotka ovat Jordanian puolella Aqabassa, mieleeni tuli hyvin kirkkaana ajatus, että israelilaiset ylittivät Punaisen meren juuri Aqaban lahden kohdalta ja että Siinain vuori sijaitsee noiden punertavien Joradanian vuorten takana. Kävin Joradanian puolella ja ymmärsin, että siellä sijaitsee Wadi Rum - kuivunut joenuoma. Sehän on kuin valtatie keskellä aavikkoa ja johtaa suoraan Jerikoon saakka. Aloin hahmottaa selkeästi mistä israelilaisten reitti kulki. Midianin aavikko ja vuoristoseutu oli Moosekselle tuttu paikka - sinnehän Mooses pakeni Egyptistä, kun oli tappanut erään egyptiläisen miehen. Midianissa Mooses kohtasi Jetron ja nai tämän tyttären. Eikö ole ihan luonnollista, että juuri noihin tuttuihin maisemiin Mooses johdatti kansansa turvaan? Kun lopulta tuli aika lähteä valloittamaan Kaanaanmaata, he lähtivät vaeltamaan kuivunutta joenuomaa pitkin kohden kuollutta merta ja siitä eteenpäin aina Jerikoon saakka.

Palattuani kotiin aloin tutkia tätä mahdollisuutta ja löysinkin tietoa, että arkeologi Ron Wyatt olisi tämän asian tutkimuksissaan todentanut. Tästä kartasta voidaan todeta miten reitti kulki Midianin maahan.


http://www.arkdiscovery.com/red_sea_crossing.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti